Zejd Šoto snima na turskom jeziku

Poznati bosanskohercegovački izvođač ilahija Zejd Šoto u narednih dva mjeseca izdat će novi album na kojem će biti i kompozicije na turskom jeziku. Riječ je o prepjevima ilahija koje su poznate u Bosni i Hercegovini.

hqdefault1Šoto, koji je prvi solo album izdao prije dvije godine, također, u Turskoj, za agenciju Anadolija (AA) govori o svom muzičkom putu. Šoto ističe da se od pete godine zanima za muziku, a od osme godine svira harmoniku. No, tokom agresije na BiH izgorjela je njegova muzička škola.

“Nastavio sam pjevati i svirati s prijateljima. Kada smo imali 14. godina razmišljali smo o tome šta bi mogli raditi, jer je u BiH trajao rat. Odlučili da pjevamo ilahije”, sjeća se Šoto.

Iako je u početku samo svirao, počeo je i pjevati.

“Jednom lokalnom komandantu u mom kraju i njegovim vojnicima učili smo ilahije da bi im podigli moral. Hor “Seyfullah sufi”, koju smo osnovali u ratnom vihoru 1993. godine, djeluje godinama”, napominje on.

Šoto je do sada održavao koncerte u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji. Fanove ima u mnogim državama Evrope i svijeta. Želja mu je da nauči što više jezika kako bi na njima mogao izvoditi ilahije. Svojom muzikom želi pridonijeti svjetskom miru.

Govoreći o svom novom albumu, Šoto podvlači kako nastavlja tragati, između ostalog, i za ilahijama na turskom jeziku.

“Mogu sa sigurnošću reći da će se na albumu nalaziti najmanje dvije turske kompozicije. Prije dvije godine sam snimio album ‘Zijaret srcu’. Na tom albumu učili smo ilahije na engleskom, turskom, bosanskom i arapskom. Bio ili ne bio musliman, u islamu ima za svakoga ponešto. Mene je pravo dotakla kompozicija Yunus Emre-a ‘Gel g,r beni, ask neyledi’. Nju smo učili i na engleskom. Reakcije na nju u Evropi su bile više nego pozitivne”, rekao je Šoto.

Priznaje da je posebno vezan za Tursku i Istanbul.

“Sretan sam što sam u Istanbulu. Volim ramazan i osjećaj koji on donosi, a volim i Istanbul. Ovdje se osjećam kao kod kuće, jer mi je supruga Turkinja. Nadam se da će i BiH uskoro biti kao Istanbul”, zaključuje Šoto.

(Anadolija)